Over ons

Groendoeners is opgericht door Ferdinand Verboom.

Ik ben altijd ge├»nteresseerd geweest in de natuur en in het werken met mensen. Ik heb de opleiding biologisch-dynamische landbouw aan de Warmonderhof in Dronten gedaan. In de ruim tien jaar dat ik in de zorg werkzaam ben heb ik met allerlei soorten mensen gewerkt. De afgelopen vijf jaar ben ik begeleider/co├Ârdinator bij een groenteam dat tuinen en speeltuinen onderhoudt en aanlegt.

Voordat ik met mijn voeten in de modder buiten ging werken heb ik de studie Theologie gedaan en ben ik ook een aantal jaar werkzaam geweest in de kerk. Wat ik hier uit mee neem in mijn huidige werk zijn de vaardigheden van de Geestelijke Verzorging. Wat er voor mij op neer komt dat je betrokken bent bij iemands leven en naast diegene staat. Dat is ook de benadering die ik volg in mijn werk: we doen het samen.

Met groendoeners doen we goed en doen we groen. Dat houdt in dat we tuinen mooi maken en dat we dat samen doen met mensen die dat nodig hebben.

Wat we doen draagt bij aan iemands leven. Zo werken we bijvoorbeeld mee in het project ‘Meer tuin, meer mens’ van de gemeente Zeist. Daarin renoveren we verwaarloosde tuinen, voor zover mogelijk, samen met de bewoner. Het project is deel van een groter geheel, want deze mensen krijgen ook op andere vlakken van hun leven hulp.

Een andere manier waarop we groen en goed combineren is door samen met mensen in de tuin te werken die het zelf niet meer kunnen en die tegelijkertijd behoefte hebben aan sociale contacten. Denk bijvoorbeeld aan een alleenstaande oudere waarmee we elke maand twee uur in de tuin komen werken.

We werken ook samen met zorgvragers en bieden hun een vorm van dagbesteding. Zo werken er mensen met beginnende dementie mee in het ‘Meer tuin, meer mens’ project. Daarnaast onderhouden we samen met bezoekers van het ontmoetingscentrum van Vitras maandelijks de tuin daar.

Alles wat we doen, proberen we zo duurzaam mogelijk te doen. Want we willen niet alleen goed zijn voor de mensen, ook voor de natuur.